Сладкая Лабруска, гроздь плотная, к болезням не очень устойчива( требует проф обработок), кислоты меньше, чем у альфы, а ягода крупнее. Может плодоносить на побегах из старой древесины. Тоже покупал в Самбери несколько лет назад. Сейчас перепрививается под винные сорта.
Виноград Зилга
Модераторы: Александр Мамаев, Ирина
- Игорь 64
- Сообщения: 1494
- Зарегистрирован: 09 мар 2016 22:50
- Откуда: г. Хабаровск
- Благодарил (а): 1191 раз
- Поблагодарили: 2885 раз
Виноград Зилга
Спасибо за внимание.
-
- Сообщения: 327
- Зарегистрирован: 04 дек 2020 23:39
- Откуда: Владивосток(Соловейключ). Лесозаводск (Ружино)
- Благодарил (а): 553 раза
- Поблагодарили: 693 раза
Виноград Зилга
В "самбери" возможно и этикетки сами пишут.
Информацию по сорту легко найти в рускоязычных источниках. Но есть интрига....с зимостойкостью. У нас пишут о -25С. А в разных американских о -40F. Интрига в том, что кривые Цельсия и Фаренгейта в этой точке пересекаются.
Вот, например, полная характеристика сорта из обзора:
"A Review of Cold Climate Grape Cultivars" (Iowa State University 2016)
Zilga
Synonyms: Dvietes 4-2-108 (1, 2).
Pedigree: ‘Smuglyanka’ x (pollen mix of ‘Dvietes Zila’ and ‘Yubileinyi Novgoroda’)
(1).
Origin: Latvia. Bred by Paul Sukatniek (1, 3).
Introduction: Cross made in 1964 (1, 2).
Type: Interspecific hybrid. Reported to be a complex (V. amurensis x V. labrusca x V.
vinifera) cross (1).
Color: Blue
Berry: Medium large (3 g), with sky-blue shading (2).
Cluster: Small to medium in size (.35 lb); compact and with a wing (2).
Viticultural Characteristics: Very vigorous and productive (2).
Disease/Pests: Good disease resistance (3). Decent tolerance to most fungal diseases; requires moderate spray program (1).
Wine Quality and Characteristics: Plocher and Parke (2) report that the wines are still experimental. They stated that the juice is prone to oxidation and needs careful measures to prevent this. Plocher and Parke (2) described wines produced by semi-carbonic maceration as typically purple-red, with a nose described as “cranberry” with “mineral” overtones and a hint of foxiness. They added that rosй style wines made from ‘Zilga’ are remindful of fruit wines with
strawberry being the predominant aroma. They suggested that ‘Zilga’ wines are improved in mouth feel and aromatics by addition of dense aromatic red wines such as ‘Marechal Foch’.
Season: Early (2).
Cold Hardiness: Reported to have survived -40° F (2).
Use: Wine, table, ornamental (3) Suitable for cool, wet, frost-prone climates (2).
Notes: The name ‘Zilga’ in Latvian is quite poetic, meaning something like “deep, dark-blue waters”. It is the only blue selection ever released by Latvian breeder, Pauls Sukatnieks (2).
Информацию по сорту легко найти в рускоязычных источниках. Но есть интрига....с зимостойкостью. У нас пишут о -25С. А в разных американских о -40F. Интрига в том, что кривые Цельсия и Фаренгейта в этой точке пересекаются.
Вот, например, полная характеристика сорта из обзора:
"A Review of Cold Climate Grape Cultivars" (Iowa State University 2016)
Zilga
Synonyms: Dvietes 4-2-108 (1, 2).
Pedigree: ‘Smuglyanka’ x (pollen mix of ‘Dvietes Zila’ and ‘Yubileinyi Novgoroda’)
(1).
Origin: Latvia. Bred by Paul Sukatniek (1, 3).
Introduction: Cross made in 1964 (1, 2).
Type: Interspecific hybrid. Reported to be a complex (V. amurensis x V. labrusca x V.
vinifera) cross (1).
Color: Blue
Berry: Medium large (3 g), with sky-blue shading (2).
Cluster: Small to medium in size (.35 lb); compact and with a wing (2).
Viticultural Characteristics: Very vigorous and productive (2).
Disease/Pests: Good disease resistance (3). Decent tolerance to most fungal diseases; requires moderate spray program (1).
Wine Quality and Characteristics: Plocher and Parke (2) report that the wines are still experimental. They stated that the juice is prone to oxidation and needs careful measures to prevent this. Plocher and Parke (2) described wines produced by semi-carbonic maceration as typically purple-red, with a nose described as “cranberry” with “mineral” overtones and a hint of foxiness. They added that rosй style wines made from ‘Zilga’ are remindful of fruit wines with
strawberry being the predominant aroma. They suggested that ‘Zilga’ wines are improved in mouth feel and aromatics by addition of dense aromatic red wines such as ‘Marechal Foch’.
Season: Early (2).
Cold Hardiness: Reported to have survived -40° F (2).
Use: Wine, table, ornamental (3) Suitable for cool, wet, frost-prone climates (2).
Notes: The name ‘Zilga’ in Latvian is quite poetic, meaning something like “deep, dark-blue waters”. It is the only blue selection ever released by Latvian breeder, Pauls Sukatnieks (2).
- Сергей 53
- Сообщения: 222
- Зарегистрирован: 25 дек 2017 20:27
- Откуда: Приморский край, г. Лесозаводск
- Благодарил (а): 86 раз
- Поблагодарили: 741 раз
Виноград Зилга
Сорт Зилга у меня первый год на постоянном месте, удивил вызреванием лозы , маленькая контролька еще не окрашивается , а древесина на 4-5 почек темно коричневая. За два года повреждений болезнями не наблюдал. Наверно в этом году много чего интересного увидим.
- Сергей
- Сообщения: 437
- Зарегистрирован: 04 апр 2016 21:33
- Откуда: Владивосток
- Моя коллекция: http://plodpitomnik.ru/forum/viewtopic.php?f=52&t=735
- Благодарил (а): 466 раз
- Поблагодарили: 1479 раз
Виноград Зилга
Сергей,у Вас Зилга привитая? У меня корнесобственная в ведре растет, с нее беру зеленку на прививку.
- Stepan BS
- Сообщения: 642
- Зарегистрирован: 26 янв 2021 12:36
- Откуда: Хабаровск ( Хехцир)
- Моя коллекция: viewtopic.php?f=234&t=2365&p=92184#p92184
- Благодарил (а): 2422 раза
- Поблагодарили: 1409 раз
Виноград Зилга
Название сорта этого куста утеряно. Но вполне может быть что это Зилга. Небольшие плотные грозди. К болезням не устойчив. Без обработок есть небольшие повреждения листьев. В эти дни уходит кислота и появляется довольно таки приятный вкус. Ягода сочная, шкурка немного хрустящая, косточки крупные.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.
Поселок Хехцир. Северо-восточный склон. 138 в.н.у.м.